Ο καρκίνος του δέρματος είναι ο πιο κοινός τύπος καρκίνου παγκοσμίως με εκατομμύρια ανθρώπους να καλούνται να τον αντιμετωπίσουν καθημερινά. Ο Μάιος είναι αφιερωμένος στην ευαισθητοποίηση του κοινού, σε μια προσπάθεια να ενημερωθεί ο κόσμος για τις μορφές και τα αίτια του συγκεκριμένου καρκίνου, αλλά και να αποκτήσει περισσότερες πληροφορίες για το πώς μπορεί να προστατευτεί από το ενδεχόμενο νόσησης.

Τι είναι λοιπόν απαραίτητο να γνωρίζουμε όλοι για τον καρκίνο του δέρματος;

Οι κυριότεροι τύποι καρκίνου του δέρματος είναι το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα και το μελάνωμα. Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα απαντάται συχνότερα στους ασθενείς και αποτελεί τη λιγότερη απειλητική μορφή καρκίνου αφού αν εντοπιστεί και αντιμετωπιστεί εγκαίρως μπορεί να θεραπευτεί πλήρως. Το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα ακολουθεί στη δεύτερη θέση και εμφανίζεται κατά κύριο λόγο σε περιοχές που εκτίθενται συχνά στον ήλιο, όπως τα χείλη, τα αυτιά και το πρόσωπο. Τέλος, το μελάνωμα είναι η σοβαρότερη και πιο απειλητική μορφή καρκίνου του δέρματος που ευτυχώς συναντάται λιγότερο συχνά.

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί ο καρκίνος του δέρματος;

Υπάρχουν διαφορετικές θεραπευτικές μέθοδοι που εξαρτώνται από σειρά παραμέτρων, όπως ο τύπος του καρκίνου, η ηλικία του ασθενούς και η γενικότερη κατάσταση του οργανισμού. Η χειρουργική αφαίρεση ωστόσο αποτελεί την πιο αποτελεσματική λύση για τη θεραπεία του καρκίνου του δέρματος.

Ποια μέτρα πρόληψης μπορούμε να ακολουθήσουμε;

Το πιο βασικό μέτρο πρόληψης είναι η προστασία του δέρματος από την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία με τακτική εφαρμογή αντηλιακού και χρήση καπέλων, γυαλιών και ρούχων που καλύπτουν το δέρμα. Παράλληλα, ιδιαίτερα σημαντική είναι η χαρτογράφηση σπίλων και ο συνεπής έλεγχος του δέρματος, ιδιαίτερα σε άτομα με αυξημένο αριθμό σπίλων ή ιστορικό καρκίνου του δέρματος στην οικογένεια.

Ο Δερμάιος, όπως αποκαλείται, είναι μια εξαιρετική ευκαιρία ευαισθητοποίησης και υπενθύμισης ότι η προστασία του δέρματος οφείλει να είναι προτεραιότητά μας όλο τον χρόνο και όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες.

Έχετε απορίες σχετικά με τον καρκίνο του δέρματος; Η δερματολόγος Μαρία Τσικελούδη είναι στη διάθεσή σας για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό το τόσο σημαντικό ζήτημα.