ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΟΜΑΛΟΣ ΛΕΙΧΗΝΑΣ

Ο ομαλός λειχήνας είναι μια χρόνια, μη μεταδοτική δερματική πάθηση που εμφανίζεται κυρίως σε άτομα ηλικίας 40 με 60 ετών και πολύ πιο σπάνια σε παιδιά.
Συνήθως οφείλεται σε φλεγμονή και μπορεί να εκδηλωθεί στο δέρμα, στα γεννητικά όργανα και στους βλεννογόνους της στοματικής κοιλότητας.

ΑΙΤΙΑ ΟΜΑΛΟΥ ΛΕΙΧΗΝΑ

Τα αίτια εμφάνισης του ομαλού λειχήνα δεν έχουν εξακριβωθεί πλήρως, ωστόσο έχει υποστηριχθεί ότι συνδέονται με διάφορους παράγοντες.
Μια εκδοχή υποστηρίζει ότι πρόκειται για αυτοάνοση ασθένεια που προκαλείται από δυσλειτουργίες του ανοσολογικού συστήματος.
Παράλληλα, η μόλυνση από ασθένειες, όπως η Ηπατίτιδα, η Ανεμοβλογιά και ο Έρπης, θεωρείται επίσης παράγοντας που μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση ομαλού λειχήνα.
Εξανθήματα που προσομοιάζουν σε ομαλό λειχήνα προκαλούνται επίσης και λόγω της αλλεργικής αντίδρασης σε χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής για αυξημένη πίεση, αρθρίτιδα ή καρδιακές παθήσεις.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΟΜΑΛΟΥ ΛΕΙΧΗΝΑ

Ανάλογα με την περιοχή στην οποία εντοπίζεται ο ομαλός λειχήνας, εκδηλώνει και τα αντίστοιχα συμπτώματα. Πιο συγκεκριμένα:
ΔΕΡΜΑ: εκδηλώνεται με ερυθρόχρωμες βλατίδες με μικρό, επίπεδο και πολυγωνικό σχήμα. Εξαπλώνεται γρήγορα μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων και συνήθως προκαλεί έντονο κνησμό.
ΣΤΟΜΑ: παρουσιάζεται με τη μορφή κηλίδων με δαντελωτό σχήμα και κόκκινο ή λευκό χρώμα. Προκαλεί πόνο και αίσθημα καύσου, ενώ συνήθως εντοπίζεται στα ούλα, τη γλώσσα και στους βλεννογόνους του εσωτερικού των παρειών.
ΝΥΧΙΑ: εμφανίζεται με ραβδώσεις, οπές και άλλες αλλοιώσεις στην επιφάνεια των νυχιών, τα οποία γίνονται ιδιαίτερα λεπτά και εύθρυπτα.
ΓΕΝΝΗΤΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ: εντοπίζεται με κόκκινες βλατίδες που φέρουν διαβρώσεις στην περιοχή του πέους ή του κόλπου και είναι αρκετά επώδυνες.
ΤΡΙΧΩΤΟ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΗΣ: προκαλεί έντονη ερυθρότητα και αυξημένη τριχόπτωση που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε αλωπεκία.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΟΜΑΛΟΥ ΛΕΙΧΗΝΑ

Δεν υπάρχει θεραπεία που να αντιμετωπίζει οριστικά τον ομαλό λειχήνα, ωστόσο υπάρχουν διαθέσιμες αρκετές θεραπευτικές λύσεις που συμβάλλουν στον έλεγχο και τον περιορισμό της νόσου.
Στους περισσότερους ασθενείς ο λειχήνας υποχωρεί μέσα σε 18 μήνες και συνήθως δεν επανέρχεται. Βέβαια κάποια είδη, όπως αυτά που προσβάλλουν το κρανίο, τα νύχια και το στόμα ενδέχεται να διαρκέσουν ακόμα και για χρόνια.
Οι θεραπευτικές μέθοδοι περιλαμβάνουν:

Σε πιο ήπιες περιπτώσεις:
Τοπική θεραπεία με:
•Κορτικοστεροειδή σε μορφή κρέμας
•Αντιισταμινικά σκευάσματα για την ανακούφιση από τον κνησμό και την ταχύτερη επούλωση των βλαβών

Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις:
Θεραπεία από του στόματος με χορήγηση φαρμάκων, όπως:
•Κυκλοσπορίνη
•Κορτικοστεροειδή
•Ρετινοειδή
•Ενέσεις με κορτικοστεροειδή σε περιοχές με εξανθήματα.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ

Αποφυγή τραυματισμού ή έντονου ξυσίματος της περιοχής όπου υπάρχουν εξανθήματα καθώς υπάρχει κίνδυνος να προκληθούν και νέες βλάβες.

Η ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΙΑΤΡΟΥ

Η ιατρός Μαρία Τσικελούδη εξετάζει με προσοχή την κλινική εικόνα των δερματικών βλαβών και προτείνει το καταλληλότερο θεραπευτικό πλάνο, το οποίο είναι απόλυτα προσαρμοσμένο στις ανάγκες του ασθενούς.