ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΒΙΟΨΙΑ

Η βιοψία δέρματος είναι μια διαγνωστική διαδικασία, η οποία συντελείται με τη λήψη ιστοτεμαχίου και αποσκοπεί στην περαιτέρω εξέταση των χαρακτηριστικών του.

ΠΩΣ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΤΑΙ Η ΒΙΟΨΙΑ

Μπορεί να γίνει είτε με χειρουργική αφαίρεση και χρήση νυστεριού, οπότε στη συνέχεια εφαρμόζονται ράμματα για τη σύγκλειση του τραύματος, είτε με τη χρήση ειδικών δερματολογικών λαβών βιοψίας (punch).  Σε κάθε περίπτωση, χορηγείται τοπική αναισθησία.
Το υλικό που συλλέγεται υποβάλλεται στη συνέχεια σε ειδική ιστολογική εξέταση ή αν απαιτείται, διενεργούνται και πιο εξειδικευμένοι έλεγχοι, όπως ανοσοφθορισμός ή ανοσοϊστοχημεία.

ΕΙΔΗ ΒΙΟΨΙΑΣ

Τα κυριότερα είδη βιοψίας είναι τα εξής:
Shave Biopsy: η αφαίρεση της βλάβης γίνεται από τα ανώτερα στρώματα του δέρματος (επιδερμίδα – μέρος του χορίου). Πρόκειται για μια γρήγορη τεχνική που δεν απαιτεί ράμματα. Χρησιμοποιείται για βλάβες, όπως η σμηγματορροϊκή υπερκεράτωση, η ακτινική κεράτωση, τα επιφανειακά βασικοκυτταρικά ή ακανθοκυτταρικά καρκινώματα, κ.λπ.
Punch Biopsy: για τη διενέργεια της χρησιμοποιούνται ειδικές λαβές μεγέθους 2.5mm – 5mm. Αφαιρείται τμήμα του δέρματος που καταλαμβάνει και βαθύτερα στρώματα. Ενδείκνυται για αφαίρεση βλαβών πιο μικρού μεγέθους.
Excisional biopsy: προτείνεται για περιπτώσεις όπου απαιτείται ολική αφαίρεση βλάβης μεγαλύτερου μεγέθους. Χρησιμοποιείται συχνά σε μελαγχρωματικές βλάβες.

ΠΟΙΑ Η ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΒΙΟΨΙΑΣ

Η βιοψία διενεργείται με σκοπό την αφαίρεση καλοήθων και κακοήθων βλαβών του δέρματος. Παράλληλα, συμβάλλει στην περαιτέρω διερεύνηση δερματικών προβλημάτων που λόγω της φύσης ή των συμπτωμάτων τους δεν μπορούν να εξακριβωθούν εύκολα και απαιτούν ιστοπαθολογική τεκμηρίωση.

Η ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΙΑΤΡΟΥ

Η ιατρός Μαρία Τσικελούδη διαθέτει μακρόχρονη εμπειρία στον τομέα των πρακτικών βιοψίας δέρματος, παρέχοντας ασφαλείς διαδικασίες και αξιόπιστα αποτελέσματα.