ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΔΕΡΜΑΤΟΣ

Οι δερματικές λοιμώξεις είναι βλάβες που προκαλούνται από μύκητες ή βακτήρια και οδηγούν στη δημιουργία φλεγμονής στο δέρμα. Κοινό χαρακτηριστικό τους είναι η εμφάνιση εξανθημάτων, τα οποία μάλιστα τείνουν να αυξάνονται και με ταχύ ρυθμό.
Στις περισσότερες περιπτώσεις τα εξανθήματα αυτά συνυπάρχουν και με τα υπόλοιπα συμπτώματα μιας κοινής λοίμωξης, δηλαδή με πυρετό, πονοκέφαλο και εξάντληση.
Οι δερματικές λοιμώξεις διακρίνονται σε 3 μεγάλες κατηγορίες, ανάλογα με την κλινική εικόνα και τα συμπτώματα τους. Κάθε μία από αυτές συμπεριλαμβάνει και μια σειρά από ειδικότερες παθήσεις.

Έτσι λοιπόν οι δερματικές λοιμώξεις χωρίζονται σε:
•Ιογενείς
•Βακτηριακές
•Μυκητιασικές

1. ΙΟΓΕΝΕΙΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

Στις ιογενείς λοιμώξεις συγκαταλέγονται:

ΑΠΛΟΣ ΕΡΠΗΣ

Οφείλεται στον ιό του απλού έρπητα τύπου 1 (HSV 1) και τύπου 2, ανάλογα με τους οποίους διακρίνεται περαιτέρω στις εξής υποκατηγορίες:
Επιχείλιος Έρπης: προκαλείται από το τύπο 1 και προσβάλλει πρόσωπο και χείλη.
Έρπης Γεννητικών Οργάνων: προκαλείται από τον τύπο 2 και εντοπίζεται όπως είναι προφανές στη περιοχή των γεννητικών οργάνων ανδρών και γυναικών.

ΕΡΠΗΣ ΖΩΣΤΗΡ/ ΑΝΕΜΟΒΛΟΓΙΑ

Προκαλείται από τον ιό Varicella Zoster. Στα παιδιά η ανεμοβλογιά είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια που μεταδίδεται μέσω της άμεσης επαφής αλλά και από τα σταγονίδια του αέρα. Εκδηλώνεται με εξανθήματα σε όλο το κορμί και πυρετό.
Αφού προσβάλλει τον ασθενή ο ιός μπορεί να παραμείνει ανενεργός στον οργανισμό και να επανενεργοποιηθεί σε περιπτώσεις αυξημένου άγχους, ανοσοκαταστολής, γήρανσης ή χορήγησης συγκεκριμένης φαρμακευτικής αγωγής. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις εκδηλώνεται με μονόπλευρο, ερυθρό ζωστηροειδές εξάνθημα (σαν ζώνη) με φυσαλίδες, που προκαλεί φαγούρα και πόνο. Συνήθως συνοδεύεται από σύστοιχη λεμφαδενίτιδα.

ΜΟΛΥΣΜΑΤΙΚΗ ΤΕΡΜΙΝΘΟΣ

Συγκαταλέγεται τόσο στον κλάδο της Αφροδισιολογίας, όσο και σε αυτόν της Παιδοδερματολογίας, καθώς δεν προσβάλλει μόνο τους ενήλικες αλλά και τα παιδιά.
Προκαλείται από τον ιό Molluscum Contagiosum Virus (MCV) και εκδηλώνεται με μεταδοτικές δερματικές αλλοιώσεις.

ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ

Προκαλούνται από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (Human Papilloma Virus), κυρίως από τους ιούς 6 και 11.
Εκδηλώνονται με τη μορφή δερματικών αλλοιώσεων που μοιάζουν με κουνουπίδι. Πρόκειται για μεταδιδόμενο νόσημα και εντοπίζεται είτε στο δέρμα, είτε στους βλεννογόνους των γεννητικών οργάνων.

ΜΥΡΜΗΚΙΕΣ

Προκαλούνται επίσης από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων και εμφανίζονται ως καλοήθεις δερματικές βλάβες.

2. ΒΑΚΤΗΡΙΑΚΕΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

Οι βακτηριακές λοιμώξεις περιλαμβάνουν:

ΜΟΛΥΣΜΑΤΙΚΟ ΚΗΡΙΟ

Πρόκειται για μια εξαιρετικά μεταδοτική λοίμωξη που μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος. Παρατηρείται συχνότερα σε παιδιά.

ΣΤΑΦΥΛΟΚΟΚΚΙΚΕΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

Συνήθως ξεκινούν από μια εκδορά περιορισμένης έκτασης που στη συνέχεια επιμολύνεται.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΣ/ ΔΟΘΙΗΝΑΣ

Πρόκειται για ένα οζίδιο που εμφανίζεται στο δέρμα λόγω μόλυνσης και προκαλεί πόνο. Είναι γεμάτο πύον και οφείλεται σε ένα βακτήριο (Staph.Aureus) που εισέρχεται στο δέρμα από τους θύλακες της τρίχας.

ΘΥΛΑΚΙΤΙΔΑ

Ιδιαίτερα συχνή φλεγμονή που προκαλείται στους θύλακες της τρίχας όταν η τελευταία έχει «γυρίσει» μέσα στο δέρμα. Ευνοείται από συνθήκες υγρασίας, υψηλής θερμοκρασίας, και έντονης εφίδρωσης. Προκαλεί τη δημιουργία μικρού αποστήματος και αντιμετωπίζεται συνήθως με τοπική θεραπεία.

ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΣ

Είναι μια λοίμωξη του δέρματος και των υποδόριων ιστών που προκαλείται συνήθως κατόπιν κάποιας τραυματικής ρήξης του δέρματος.

3. ΜΥΚΗΤΙΑΣΙΚΕΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

ΚΑΝΤΙΝΤΙΑΣΗ

Προκαλείται από έναν μύκητα γνωστό ως Candida Albicans.

ΟΝΥΧΟΜΥΚΗΤΙΑΣΗ

Ο μύκητας μπορεί να προσβάλλει τόσο το ίδιο το νύχι, όσο και την περιοχή του δέρματος γύρω και κάτω από αυτό.

ΕΠΙΔΕΡΜΟΦΥΤΙΑ (ATHLETE’S FOOT)

Είναι μια επιφανειακή μυκητιασική λοίμωξη που προσβάλλει κατά κύριο λόγο τις μεσοδαχτύλιες περιοχές του δέρματος στα κάτω άκρα.

ΔΕΡΜΑΤΟΦΥΤΙΑ

Πρόκειται για μια επιφανειακή δερματική λοίμωξη που προκαλείται από μια κατηγορία μυκήτων που ονομάζονται δερματόφυτα.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ ΔΕΡΜΑΤΟΣ

Ανάλογα με τη φύση, την εικόνα και τα συμπτώματα της κάθε λοίμωξης αποφασίζεται και η αντίστοιχη θεραπευτική προσέγγιση που μπορεί να περιλαμβάνει τόσο τοπική θεραπεία με εφαρμογή ειδικών σκευασμάτων, όσο και χειρουργική αφαίρεση.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ

•Τήρηση συνθηκών υγιεινής
•Αποφυγής κοινής χρήσης αντικειμένων, όπως πετσέτες και σεντόνια για τον περιορισμό της μετάδοσης
•Χρήση προφυλακτικού κατά τη διάρκεια της ερωτικής επαφής
•Αν παρατηρήσετε οποιαδήποτε αλλαγή στο δέρμα σας, επικοινωνήστε άμεσα με έναν ειδικό

Η ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΙΑΤΡΟΥ

Η ιατρός Μαρία Τσικελούδη αφού διαγνώσει το είδος της δερματικής λοίμωξης, ακολουθεί το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο που ανταποκρίνεται στην περίπτωση του κάθε ασθενούς.