ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΥΚΗΤΙΑΣΕΙΣ

Ανάλογα με το είδος του μύκητα, οι μυκητιάσεις μπορούν να προσβάλλουν διαφορετικά σημεία του σώματος και διακρίνονται σε:

• Μυκητιάσεις δέρματος
• Μυκητιάσεις νυχιών
• Μυκητιάσεις τριχών

Δεν είναι απειλητικές για τη ζωή, ωστόσο ενδέχεται να διαρκέσουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα προκαλώντας ενοχλήσεις και δυσφορίες.

Οι πιο συχνές μορφές μυκητιάσεων είναι:

1. ΕΠΙΔΕΡΜΟΦΥΤΙΑ ΤΩΝ ΜΕΣΟΔΑΚΤΥΛΙΩΝ ΠΤΥΧΩΝ (ATHLETE’S FOOT)

mikitiasi

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ATHETE’S FOOT

Πρόκειται για μια επιφανειακή δερματική λοίμωξη που εμφανίζεται κατά βάση στις μεσοδακτύλιες πτυχές και μπορεί να επεκταθεί στο δέρμα των πάνω και κάτω άκρων αλλά και στα νύχια.

Προκαλείται συνήθως από μια κατηγορία μυκήτων που ανήκουν στην οικογένεια Trichophyton, οι οποίοι ευδοκιμούν σε μέρη με ζέστη και υγρασία γι’ αυτό και κατά κύριο λόγο εμφανίζονται ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών όπου παρατηρείται έντονη εφίδρωση, ειδικά το καλοκαίρι.

Προσβάλλει παιδιά και εφήβους με αυξημένη συχνότητα λόγω της παραμονής τους σε κοινόχρηστους χώρους, όπως οι πισίνες, τα κολυμβητήρια, τα κοινά ντουζ και τα γυμναστήρια.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ATHLETE’S FOOT

• Έντονος κνησμός
• Δυσοσμία
• Δέρμα με άσπρο χρώμα λόγω της διαβροχής της επιδερμίδας
• Επιφάνειες με λέπια
• Διαβρώσεις και ραγάδες

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ATHLETE’S FOOT

Η πάθηση αντιμετωπίζεται κυρίως με τη χορήγηση και την εφαρμογή αντιμυκητιασικών κρεμών. Σημαντικό είναι να διατηρείται το δέρμα στην περιοχή στεγνό και καθαρό.

2. ΜΥΚΗΤΙΑΣΗ ΨΙΛΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ

antimikitiaka

ΤΙ ΕΙΝΑΙ H ΜΥΚΗΤΙΑΣΗ ΨΙΛΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ

Η δερματοφυτία ή κοινώς μυκητίαση ψιλού δέρματος εκδηλώνεται με τη μορφή ερυθρών κηλίδων με λέπια, οι οποίες σταδιακά αρχίζουν να επεκτείνουν τα περιφερειακά τους όρια ενώ το εσωτερικό τους φαίνεται να καθαρίζει.

Εντοπίζονται κυρίως στην πλάτη, τα χέρια και τα πόδια.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΥΚΗΤΙΑΣΗΣ ΨΙΛΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ

Η λοίμωξη αντιμετωπίζεται με αντιμυκητιασικές κρέμες. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις χορηγείται και αντιμυκητιασική αγωγή για λήψη από του στόματος.

3. ΜΥΚΗΤΙΑΣΗ ΤΡΙΧΩΤΟΥ ΚΕΦΑΛΗΣ

slice

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΥΚΗΤΙΑΣΗ ΤΡΙΧΩΤΟΥ ΚΕΦΑΛΗΣ

Πρόκειται για μια μυκητιασική λοίμωξη του δέρματος που εντοπίζεται συνήθως σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας και εκδηλώνεται σε διάσπαρτα σημεία του κεφαλιού ανάμεσα στα μαλλιά.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΜΥΚΗΤΙΑΣΗΣ ΤΡΙΧΩΤΟΥ ΚΕΦΑΛΗΣ

Η πάθηση ενδεχομένως να προκαλέσει μια ελαφρά απολέπιση στο κεφάλι, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστούν και δερματικές βλάβες με πύον.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΥΚΗΤΙΑΣΗΣ ΤΡΙΧΩΤΟΥ ΚΕΦΑΛΗΣ

Για την αντιμετώπιση της μυκητίασης σε πρώτη φάση χορηγούνται αντιμυκητιασικές κρέμες και κατάλληλα φαρμακευτικά σαμπουάν. Αφού ληφθεί δείγμα από το κεφάλι του ασθενή και γίνει καλλιέργεια, τότε ανάλογα με τα αποτελέσματα αυτής μπορεί να χρειαστεί και η λήψη αντιμυκητιασικής αγωγής από του στόματος.

4. ΜΥΚΗΤΙΑΣΗ ΝΥΧΙΩΝ

mykites nyxiwn

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΥΚΗΤΙΑΣΗ ΝΥΧΙΩΝ

Η μυκητίαση νυχιών ή ονυχομυκητίαση είναι μια λοίμωξη που εμφανίζεται στα νύχια των χεριών και των ποδιών. Αποτελεί μία από τις συχνότερες μυκητιάσεις του δέρματος, ωστόσο το ποσοστό των παιδιών που προσβάλλει είναι αρκετά μικρό.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΜΥΚΗΤΙΑΣΗΣ ΝΥΧΙΩΝ

• Δυσχρωμία – το νύχι αρχίζει να παίρνει ένα κιτρινωπό χρώμα
• Πάχυνση νυχιού
• Το νύχι αρχίζει να ξεκολλάει πολύ εύκολα από τη βάση του
• Ευθρυπτότητα

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΥΚΗΤΙΑΣΗΣ ΝΥΧΙΩΝ

Στα παιδιά χορηγούνται τοπικά αντιμυκητιασικά προϊόντα, ιδιαίτερα αν η μυκητίαση περιορίζεται μόνο σε ένα νύχι ή αν έχει προσβάλλει μόνο ένα μικρό μέρος του νυχιού.

Σε περίπτωση βέβαια που η λοίμωξη δεν υποχωρήσει μπορεί να χρειαστεί συστηματική θεραπεία ή και συνδυασμός τοπικής και συστηματικής θεραπείας.

5. ΚΑΝΤΙΝΤΙΑΣΕΙΣ

kantiniaseis

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΑΝΤΙΝΤΙΑΣΕΙΣ

Πρόκειται για λοιμώξεις που προκαλούνται από το μύκητα Candida και διακρίνονται σε:

• Καντιντίαση στοματικής κοιλότητας: εκδηλώνεται κατά κύριο λόγο στη βρεφική ηλικία. Εμφανίζεται με λευκά σημάδια στη στοματική κοιλότητα, τα οποία μοιάζουν με υπολείμματα γάλακτος που δεν φεύγουν.
• Καντιντίαση δέρματος: εντοπίζεται στα νύχια και στο δέρμα με τη μορφή ερυθρών πλακών με υγρή επιφάνεια. Πολλές φορές η κλινική τους εικόνα μοιάζει με αυτή της μυκητίασης νυχιών.
• Συστηματική καντιντίαση: η πιο σπάνια και σοβαρή μορφή της λοίμωξης που εμφανίζεται σε παιδιά και βρέφη με ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΝΤΙΝΤΙΑΣΕΩΝ

Η συνηθέστερη μορφή θεραπείας είναι η χορήγηση αντιμυκητιασικής αγωγής.

6. ΠΟΙΚΙΛΟΧΡΟΥΣ ΠΙΤΥΡΙΑΣΗ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΠΟΙΚΙΛΟΧΡΟΥΣ ΠΙΤΥΡΙΑΣΗ

Είναι μια μη μεταδοτική δερματική πάθηση που οφείλεται στους μύκητες του γένους Malassezia. Προσβάλλει άτομα και των δύο φύλλων ενώ αρκετά συχνά εκδηλώνεται και σε νεαρές ηλικίες.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΠΟΙΚΙΛΟΧΡΟΥ ΠΙΤΥΡΙΑΣΗΣ

Η δερματοπάθεια εμφανίζεται στο πάνω μέρος του σώματος, στους ώμους, το λαιμό και τους βραχίονες με κηλίδες κόκκινου/καφέ και λευκού χρώματος που προκαλούν απολέπιση.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΟΙΚΙΛΟΧΡΟΥ ΠΙΤΥΡΙΑΣΗΣ

Για την καλύτερη αντιμετώπιση της μυκητίασης προτείνεται η χρήση τοπικών αντιμυκητιασικών σκευασμάτων. Όταν είναι εκτεταμένη μπορεί να χορηγηθεί αντιμυκητιασική αγωγή από του στόματος.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ

Ανάλογα με το είδος του μύκητα που προσβάλλει τον κάθε ασθενή προτείνονται και διαφορετικά μέτρα προσωπικής φροντίδας. Κάποια από αυτά είναι:

• Αποφυγή κλειστών παπουτσιών το καλοκαίρι και χρήση βαμβακερών καλτσών (athlete’s foot)
• Συχνός και τακτικός καθαρισμός με ειδικά σκευάσματα σε κάθε περιοχή που νοσεί
• Αν παρατηρήσετε κάποια αλλαγή στο χρώμα και την υφή του δέρματος, επικοινωνήστε με το δερματολόγο σας

Η ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΙΑΤΡΟΥ

Η ιατρός Μαρία Τσικελούδη, ανάλογα με το είδος και την κλινική εικόνα της μυκητίασης, προτείνει την κατάλληλη θεραπευτική προσέγγιση με στόχο την όσο το δυνατόν πιο άμεση επίλυση του θέματος.