Αν μετά το καλοκαίρι έχετε παρατηρήσει πως χάνετε μαλλιά με πολύ μεγαλύτερη συχνότητα από το συνηθισμένο, δεν είστε μόνοι. Την περίοδο του φθινοπώρου παρατηρείται μια κορύφωση της τριχόπτωσης που μπορεί να προκαλέσει ανησυχία. Σε κανονικές συνθήκες οι άνθρωποι χάνουν περίπου 50-100 τρίχες ημερησίως. Το φθινόπωρο ωστόσο ο αριθμός αυτός μπορεί να αυξηθεί, ακόμα και να ξεπεράσει τις 100 τρίχες την ημέρα.

Πρόκειται για τη λεγόμενη εποχιακή τριχόπτωση που εμφανίζεται τις ενδιάμεσες εποχές, δηλαδή κυρίως την άνοιξη και το φθινόπωρο και αποτελεί ένα παροδικό φαινόμενο που δεν πρέπει να προκαλεί ανησυχία.

Η εποχιακή τριχόπτωση προσβάλλει άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας εξίσου και αποτελεί αντίδραση του οργανισμού, ο οποίος προσπαθεί να προσαρμοστεί στις μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες.

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η εποχιακή τριχόπτωση;

Όπως ήδη αναφέραμε, η εποχιακή τριχόπτωση είναι ένα παροδικό ζήτημα που δεν εγείρει ανησυχία. Βέβαια υπάρχουν αρκετές επιλογές που συμβάλλουν στην πιο άμεση θεραπεία της τριχόπτωσης και ενδυναμώνουν την τρίχα.

Συστατικά όπως η Βιοτίνη, η Βιταμίνη Α, η Βιταμίνη C, και ο Ψευδάργυρος για παράδειγμα έχουν ευεργετικές ιδιότητες και μπορούν να βοηθήσουν στην πιο γρήγορη αντιμετώπιση της τριχόπτωσης.

Το ζήτημα συνήθως δεν διαρκεί παραπάνω από δύο μήνες, ωστόσο αν παρατηρήσετε πως η απώλεια τριχών συνεχίζει σε μεγάλη ένταση ακόμα και μετά τους δύο μήνες, τότε καλό θα ήταν να απευθυνθείτε στο γιατρό σας ώστε να διαπιστώσετε την αιτία που εντείνει το πρόβλημα. Μην ξεχνάτε πως βασικός παράγοντας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της τριχόπτωσης – όταν δεν πρόκειται για παροδικό ζήτημα – είναι η έγκαιρη διάγνωση προκειμένου να βρεθεί και το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο.

Η δερματολόγος Μαρία Τσικελούδη έχει αντιμετωπίσει ποικίλα περιστατικά τριχόπτωσης – εποχιακής και μη – και διαθέτει τις κατάλληλες γνώσεις ώστε να σας κατευθύνει στην πιο άμεση και ασφαλή θεραπευτική λύση. Επικοινωνήστε με τη γιατρό προκειμένου να μάθετε περισσότερα για την τριχόπτωση και να απαλλαγείτε γρήγορα από το πρόβλημα που σας ταλαιπωρεί.