Ο καρκίνος του δέρματος αποτελεί μια από τις συνηθέστερες μορφές καρκίνου παγκοσμίως. Αναπτύσσεται από τα κύτταρα της επιδερμίδας και εμφανίζεται ως βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα και μελάνωμα που αποτελεί και την πιο απειλητική μορφή.

Μπορεί να εκδηλωθεί οπουδήποτε στο σώμα, κυρίως στα σημεία που εκτίθενται περισσότερο στον ήλιο, όπως τα χέρια, οι παλάμες και το πρόσωπο.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από την εμφάνιση καρκίνου του δέρματος;

Όλοι οι άνθρωποι ενδέχεται να νοσήσουν από καρκίνο του δέρματος ωστόσο περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν έχουν άτομα με οικογενειακό ιστορικό εμφάνισης καρκίνου του δέρματος, άνθρωποι που εκτίθενται για μεγάλα χρονικά διαστήματα στον ήλιο λόγω της δουλειάς τους, ηλικιωμένοι και άτομα με πιο ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα.

Ποιοι επιβαρυντικοί παράγοντες μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση καρκίνου του δέρματος;

Ο κυριότερος λόγος που μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση καρκίνου του δέρματος είναι η εκτεταμένη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Το solarium με την υπεριώδη ακτινοβολία που χρησιμοποιεί για το τεχνητό μαύρισμα θεωρείται επίσης πρακτική υψηλού κινδύνου.

Πώς μπορείς να προστατευτείς από τον καρκίνο του δέρματος;

Το αποτελεσματικότερο μέτρο πρόληψης είναι η προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία. Απόφυγε να εκτίθεσαι στον ήλιο τις ώρες της έντονης ηλιοφάνειας (10:00 π.μ. – 16:00 μ.μ.) και επένδυσε σε αντηλιακές κρέμες με δείκτη προστασίας τουλάχιστον SPF 30. Φρόντισε να φοράς την αντηλιακή κρέμα 30 λεπτά πριν βγεις στον ήλιο και να την ανανεώνεις κάθε 2 ώρες ή και συχνότερα σε περιπτώσεις έντονης εφίδρωσης ή μετά από κολύμπι. Πέρα από τα αντηλιακά, απαραίτητα είναι τα καπέλα, τα γυαλιά ηλίου, καθώς και μακριά, αέρινα ρούχα που καλύπτουν το σώμα.

Τέλος, εξίσου σημαντικός είναι ο έλεγχος των σπίλων (κοινώς ελιές) που εμφανίζονται στο δέρμα.

Η Μαρία Τσικελούδη είναι δερματολόγος στη Θεσσαλονίκη με μακροχρόνια εμπειρία σε περιστατικά καρκίνου του δέρματος. Επικοινώνησε άμεσα με τη γιατρό και μάθε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση του καρκίνου του δέρματος.