Όταν είμαστε νέοι, το πρόσωπό μας είναι φρέσκο, γεμάτο, λείο και απαλό. Τι συμβαίνει όμως με το πέρασμα του χρόνου;

Μειώνεται η ποσότητα του υποδόριου λιπώδους ιστού στα ζυγωματικά και τα εναπομείνοντα «μαξιλαράκια» λίπους, στα οποία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό η στήριξη του προσώπου, αρχίζουν με τη βοήθεια της βαρύτητας να μετατοπίζονται προς τα κάτω

. Αυτό έχει ως συνέπεια τα σχηματισμένα ζυγωματικά να εξαφανίζονται και στη θέση τους να δημιουργούνται βαθουλώματα ενώ οι σακούλες των κάτω βλεφάρων δείχνουν εντονότερες. Οι ρινοπαρειακές αύλακες γίνονται βαθύτερες και, σε συνδυασμό με την μείωση των ελαστικών ινών του δέρματος και την χαλάρωση που δημιουργείται, καθώς επίσης και την απορρόφηση ενός ποσοστού της μάζας των οστών του κρανίου, εξαφανίζεται το σωστό περίγραμμα και το οβάλ του προσώπου. Χάνεται η γωνία της κάτω γνάθου κάτω από το αυτί, εξαφανίζοντας την διακριτή γραμμή μετάβασης του προσώπου προς τον λαιμό και δημιουργείται προγούλι. Έτσι το πρόσωπο δείχνει κουρασμένο, χαλαρό και με ρυτίδωση.

‘Όλες αυτές τις αλλαγές που συμβαίνουν στο πρόσωπό μας έρχονται να διορθώσουν και να αποκαταστήσουν τα ενέσιμα fillers (εμφυτεύματα). Τα πλέον γνωστά και διαδεδομένα ενέσιμα fillers είναι τα εμφυτεύματα του υαλουρονικού οξέος. Το υαλουρονικό οξύ είναι ένας πολυσακχαρίτης και αποτελεί κύριο συστατικό του δέρματός μας καθώς και άλλων ιστών του οργανισμού μας. Η δράση του οφείλεται κυρίως στην ικανότητά του να κατακρατά νερό, αυξάνοντας έτσι την ενυδάτωση του δέρματος. Επίσης αυξάνει την ελαστικότητα της επιδερμίδας και χαρίζει σφριγηλότητα και όγκο. Με τη σωστή εφαρμογή του υαλουρονικού οξέος και ανάλογα με την τεχνική που χρησιμοποιούμε αποκαθιστούμε τον όγκο που λείπει από τα ζυγωματικά, βελτιώνουμε την εικόνα της ρινοπαρειακής αύλακας και δημιουργούμε γραμμικό όγκο κατά μήκος της κάτω γνάθου. Ανασηκώνουμε το άνω βλέφαρο με όγκο στο φρύδι και στην κροταφική χώρα και, αν απαιτείται, τονίζουμε την γραμμή και τον όγκο του πηγουνιού. Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε το υαλουρονικό οξύ για τη διόρθωση  των «ρυτίδων του καπνιστή» στο άνω χείλος, των ρυτίδων γύρω από τα μάτια, καθώς και για την αύξηση του όγκου των χειλιών και τη βελτίωση του σχήματός τους. Επίσης, με πολύ εξειδικευμένη τεχνική, μπορούν να  διορθωθούν και συγκεκριμένες ατέλειες της μύτης όπως η κυρτότητα και κάποιες ασσυμετρίες της.

Η διόρθωση των ατελειών του προσώπου μπορεί να γίνει σε μία συνεδρία ή σταδιακά σε 2-3 συνεδρίες. Η διάρκεια του αποτελέσματος εξαρτάται από το προϊόν που έχει χρησιμοποιηθεί και τις προδιαγραφές της εταιρείας παραγωγής και μπορεί να διαρκέσει από 6-12 μήνες ανάλογα με το υλικό και το σημείο έγχυσης. Το αποτέλεσμα της θεραπείας είναι άμεσα ορατό μετά την συνεδρία.

Η αναζωογόνηση και η αποκατάσταση των ατελειών του προσώπου με ενέσιμα εμφυτεύματα ειναι μία εύκολη, χωρίς χρόνο ανάρρωσης, σχεδόν ανώδυνη και ασφαλής θεραπεία όταν γίνεται από εξειδικευμένους δερματολόγους που γνωρίζουν καλά την ανατομία του προσώπου, τη διαδικασία γήρανσης και την φυσιολογία του δέρματος έτσι ώστε να επιτυγχάνεται ένα φυσικό αποτέλεσμα χωρίς παραμορφώσεις και πιθανές επιπλοκές.

Μετά την θεραπεία μπορεί να υπάρχουν κάποιες εκχυμώσεις (μελανιές) και οίδημα για 1-3 24ωρα. Η εφαρμογή των εμφυτευμάτων μπορεί να γίνει είτε με βελόνα είτε με ατραυματική κάνουλα, ανάλογα με τα σημεία εφαρμογής του υλικού.

Η εμπειρία και οι γνώσεις του δερματολόγου, η σωστή μελέτη του προσώπου, η σωστή τεχνική έκχυσης καθώς και η ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιούνται, είναι οι απαραίτητες προυποθέσεις για ένα καλό και ασφαλές αποτέλεσμα. Αυτά πρέπει να είναι και τα κριτήρια επιλογής ενός δερματολογικού ιατρείου και όχι η χαμηλή τιμή και οι θορυβώδεις διαφημίσεις αμφιβόλων επαγγελματικών χώρων και υλικών. Βεβαίως, η τιμή διαμορφώνεται επίσης όχι μόνο από την ποιότητα του υλικού αλλά κυρίως με την ποσότητα του υλικού που θα χρησιμοποιηθεί.

Τα ενέσιμα εμφυτεύματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν επίσης για την ανανέωση του λαιμού, του ντεκολτέ, των χεριών, των μπράτσων, των γονάτων, των εσωτερικών μηρών και της κοιλιάς. Εφαρμόζονται με εξίσου φυσικό αποτέλεσμα σε γυναίκες και άντρες ενώ μπορούν να συνδυαστούν με θεραπείες βοτουλινικής τοξίνης, μεσοθεραπείες, πήλινγκς, νήματα, λέιζερς και μηχανήματα άλλων μορφών ενέργειας αρκεί να εφαρμόζεται ένα σωστό πρωτόκολλο συνεδριών.

Μην ξεχνάτε ότι ο δερματολόγος σας είναι ο μόνος γιατρός που έχει λόγο στο δέρμα και έτσι σας συμβουλεύει υπεύθυνα, αξιόπιστα και σωστά για όλες τις αισθητικές παρεμβάσεις που θα χρειαστεί να εφαρμοστούν για τις ανάγκες του προσώπου σας.

Εκ Μέρους της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας.

Πηγή: edae.gr