Με την επιστροφή στο σχολείο, ο κίνδυνος να κολλήσουν τα παιδιά σας κάποια ασθένεια αυξάνεται σημαντικά. Μια από τις δερματολογικές παθήσεις που ταλαιπωρούν πιο συχνά τα παιδιά, ιδίως μικρότερης ηλικίας, είναι το μολυσματικό κηρίο, γνωστή και ως μόλυνση από σταφυλόκοκκο.

Πρόκειται για μια άκρως μεταδοτική δερματική λοίμωξη που εμφανίζεται κατά κύριο λόγο σε παιδιά ηλικίας 2-5 ετών και μεταδίδεται μέσω δερματικής επαφής, από τα σταγονίδια στον αέρα και από αντικείμενα που έχουν μολυνθεί, όπως πετσέτες, σεντόνια, ρούχα και παιχνίδια, γι’ αυτό και είναι αρκετά συχνό φαινόμενο στο σχολικό περιβάλλον όπου τα παιδιά συναναστρέφονται το ένα το άλλο.

Τα συμπτώματα του μολυσματικού κηρίου περιλαμβάνουν την εμφάνιση κόκκινων πλακών μικρού μεγέθους που συνήθως καλύπτονται από μια κολλώδη, κιτρινωπή ή καφέ-γκρι κρούστα και μπορεί να προκαλούν κνησμό. Εμφανίζονται συνήθως σε περιοχές, όπως ο αυχένας, οι βραχίονες, οι μασχάλες, οι κνήμες, το τριχωτό της κεφαλής, καθώς και στην περιοχή γύρω από τη μύτη και το στόμα.

Η αντιμετώπιση της λοίμωξης μπορεί να γίνει είτε με τοπική θεραπεία, είτε με θεραπεία από του στόματος και επικεντρώνεται στη χρήση αντισηπτικών και αντιβιοτικών σκευασμάτων σε μορφή κρέμας ή στη χορήγηση αντιβιοτικών για την αντιμετώπιση του σταφυλόκοκκου και του στρεπτόκοκκου.

Πώς μπορείτε να προστατεύσετε τα παιδιά σας από το ενδεχόμενο μόλυνσης;

Το πρώτο και σημαντικότερο βήμα προστασίας είναι το τακτικό και προσεκτικό πλύσιμο των χεριών, καθώς και η διατήρηση άψογων συνθηκών υγιεινής στα μέρη όπου συχνάζουν τα παιδιά.

Επιπλέον, σε περίπτωση που παρατηρήσετε οποιαδήποτε αλλαγή στην επιδερμίδα του παιδιού σας, επικοινωνήστε άμεσα με έναν ειδικό προκειμένου να σας καθοδηγήσει καλύτερα.

Η δερματολόγος Μαρία Τσικελούδη είναι εξειδικευμένη στη Παιδοδερματολογία με χρόνια εμπειρίας στον κλάδο. Επικοινωνήστε με τη γιατρό προκειμένου να μάθετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το μολυσματικό κηρίο αλλά και να χαράξετε το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο για τη γρήγορη και ασφαλή αντιμετώπιση της λοίμωξης.