Ο Απρίλιος έχει οριστεί ως μήνας ευαισθητοποίησης για την ροδόχρου νόσου, μια δερματοπάθεια που ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο. Τι είναι όμως ακριβώς η ροδόχρους νόσος, πώς εμφανίζεται και πώς μπορεί τελικά να αντιμετωπιστεί;

Η ροδόχρους νόσος, γνωστή και ως ροδόχρους ακμή ή ακμή ενηλίκων είναι μια χρόνια δερματική πάθηση που μπορεί να επηρεάσει τον οποιονδήποτε, εμφανίζεται όμως κυρίως σε γυναίκες ηλικίας 40-60 ετών και σε άτομα με πιο ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα.

Οι λόγοι που οδηγούν στην εμφάνισή της δεν είναι ακόμη εντελώς σαφείς, ωστόσο φαίνεται να συνδέονται με παράγοντες, όπως η εκτεταμένη έκθεση στον ήλιο, το άγχος, το αλκοόλ και το κάπνισμα.

Τα κυριότερα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν έντονη και επίμονη ερυθρότητα, σπυράκια (με πύον ή χωρίς) τα οποία θυμίζουν αυτά της ακμής, καθώς και ευαίσθητο δέρμα που ταλαιπωρείται από φαγούρα και αίσθημα καύσου. Εντοπίζονται συνήθως σε περιοχές, όπως τα μάγουλα, το μέτωπο, το πιγούνι και η μύτη, ενώ η ένταση και η έκταση τους διαφέρει από ασθενή σε ασθενή και επηρεάζεται και από το είδος της ροδόχρου νόσου που προσβάλλει τον κάθε οργανισμό.

Σχετικά με τους τρόπους αντιμετώπισης της δερματοπάθειας και των συμπτωμάτων της, δυστυχώς δεν υπάρχει κάποια θεραπευτική προσέγγιση που να θεραπεύει πλήρως την ροδόχρου νόσο. Ωστόσο υπάρχουν αρκετές εναλλακτικές που περιορίζουν την εμφάνιση των συμπτωμάτων, καθώς και την ενόχληση που προκύπτει από αυτά. Πιο συγκεκριμένα, η θεραπεία για την ροδόχρου νόσο περιλαμβάνει χορήγηση τοπικής θεραπείας που εφαρμόζεται στα σημεία με το πιο έντονο πρόβλημα, αντιβιοτικά, θεραπεία laser για τις ευρυαγγείες και χημικό peeling.

Εξίσου σημαντική είναι επίσης και η προσωπική φροντίδα με τη συστηματική χρήση αντηλιακού και αποφυγή του καπνίσματος, του αλκοόλ αλλά της χρήσης προϊόντων με έντονα αρώματα.

Η δερματολόγος Μαρία Τσικελούδη διαθέτει πλούσια εμπειρία στην αντιμετώπιση περιπτώσεων ροδόχρου νόσου, προσφέροντας ασφαλείς λύσεις για άμεσα αποτελέσματα. Επικοινώνησε άμεσα με τη γιατρό προκειμένου να μάθεις περισσότερες πληροφορίες και να περιορίσεις τα συμπτώματα της πάθησης.