Η θάλασσα, ο ήλιος, ο καλός καιρός είναι λίγοι μόνο από τους λόγους που οι περισσότεροι άνθρωποι αγαπούν το καλοκαίρι. Δυστυχώς όμως η περίοδος αυτή εκτός από μπάνια, παγωτά και βόλτες στη φύση συνοδεύεται και από αρκετά τσιμπήματα εντόμων.

Ο ελαφρύς ρουχισμός που αφήνει εκτεθειμένο το δέρμα σε συνδυασμό με την αυξημένη παραμονή στη φύση, ενισχύει τον κίνδυνο για τσιμπήματα από διάφορα έντομα και ζωύφια, όπως μέλισσες, σφήκες, ψείρες, κουνούπια, αλογόμυγες, αράχνες και πολλά ακόμα.

Αν δεν υπάρχει αλλεργική προδιάθεση στο τσίμπημα, τότε αυτό σπάνια προκαλεί αλλεργική αντίδραση στον οργανισμό.

Στο τσίμπημα από κουνούπι για παράδειγμα, αλλά και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις, παρατηρείται απλώς τοπική φλεγμονή με ερυθρότητα, φαγούρα, οίδημα και πόνο. Τα συμπτώματα διαρκούν για λίγα λεπτά και συνήθως υποχωρούν από μόνα τους χωρίς φαρμακευτική αγωγή. Αν τα συμπτώματα είναι πιο έντονα, μια απλή κορτιζονούχα αλοιφή προσφέρει άμεση ανακούφιση και συμβάλλει στην αποτελεσματική αντιμετώπισή τους.

Ωστόσο υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που αυξάνουν την επικινδυνότητα του τσιμπήματος. Τέτοιες παράμετροι αφορούν το αν το έντομο είναι μολυσμένο, το σημείο του τσιμπήματος, αν υπάρχουν πολλαπλά και ταυτόχρονα τσιμπήματα αλλά και την ποσότητα του δηλητηρίου που εισέρχεται στον οργανισμό.

Σ’ αυτές τις περιπτώσεις καλό θα ήταν να αναζητήσεις ιατρική συμβουλή για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του ζητήματος.

Πώς μπορείς να προστατευτείς από τα τσιμπήματα;

Τα αποτελεσματικότερα μέτρα προστασίας ενάντια στα τσιμπήματα από έντομα το καλοκαίρι περιλαμβάνουν:

  • Ρούχα με μακριά μανίκια και καπέλα για τον περιορισμό της εκτεθειμένης επιδερμίδας
  • Χρήση εντομοαπωθητικών προϊόντων
  • Χρήση εντομοκτόνων σκευασμάτων στους χώρους που κυκλοφορείς
  • Κουνουπιέρες στα υπνοδωμάτια ενηλίκων και παιδιών

Καλό θα ήταν επίσης να αποφεύγεις μέρη με λιμνάζοντα νερά όπου αναπαράγονται τα κουνούπια και να εγκαταστήσεις σήτες σε πόρτες και παράθυρα.

Η δερματολόγος Μαρία Τσικελούδη είναι στη διάθεσή σου, έτοιμη να απαντήσει όλες τις απορίες σου σχετικά με τα τσιμπήματα εντόμων και την καλύτερη δυνατή αντιμετώπισή τους.